POLECANY POST

CYRK LEWANDOWSKI RELACJA Z WIDOWISKA 2024

7 października 2020

Ludzie Cyrku 22: wywiad z Jaromir Joo/Cirkus lidí 22 : rozhovor s Jaromírem Joo




Dziś wywiad z doświadczonym dyrektorem czeskiego cyrku Jo-Joo. 
Kilka pytań dotyczących jego kariery artysty, dyrektora cyrku i opinii na temat cyrku współczesnego i tradycyjnego. Miłej lektury!

Dziękuje serdecznie za wywiad i ciekawe odpowiedzi Jaromir Joo!

Rozhovor v polštině a češtině (níže)

1. Jak zaczęła się Twoja przygoda z cyrkiem? 

Nasz cyrk został założony w 1792 roku, a ja również urodziłem się w cyrku w 1955 roku.

 2. I tak prowadzisz swój cyrk! Co najbardziej lubisz w swoim życiu w cyrku?

 Co najbardziej lubię w moim cyrkowym życiu?  Uwielbiam swoją pracę ze zwierzętami, z ludźmi i fakt, że jesteśmy, by tak rzec, ostatnimi wolnymi ludźmi na świecie. Cyrk jest wieczny. 

3. Obecnie występujesz z tygrysami. Jak się pracuje i żyje na co dzień z tymi pięknymi i dużymi zwierzętami? Czy występowałeś na arenie z innymi numerami? 

Życie z tygrysami jest nie do opisania, po prostu niesamowite! A jeśli chodzi o pozostałe numery jakie w swojej karierze wykonywałem, to występowałem na perszach, jako żongler, rzucałem nożami, byłem też linoskoczkiem, i wykonywałem wiele innych numerów. Dobry artysta musi spróbować wszystkiego!

 4. Jak porównuje Pan początki Cirkus Jo-Joo z teraźniejszością?

 Mówiąc słowami klasyka: cyrk jest wieczny, cyrk był, jest i będzie. Od nas zależy całe przygotowanie i wykonanie programu w jak najwyższej jakości, który ewoluuje i dostosowuje się do aktualnych trendów i tego, co jest w modzie.

 5. W Twoim cyrku występują młodzi artyści i przyszłe pokolenia rodziny Joo. Czy młodym artystom łatwiej jest teraz rozwijać karierę? Czy należy zachęcać młodych ludzi do pracy na arenie? 

Ten, kto urodził się w cyrku, zawsze będzie w cyrku. Jak mówią, ten, kto wszedł jedną nogą do cyrku, zostanie w cyrku.  Zachęcić młodych ludzi do zrobienia czegoś?
 To bezcenne, albo mają to we krwi, lubią i będą to robić, albo po prostu nie. Z drugiej strony jest wielu młodych ludzi, którzy kochają cyrk, którzy naprawdę go lubią i dołączają do nas, i myślę, że naprawdę lubią nasze cyrkowe życie. Z czego bardzo się cieszę.


6. Cirkus Jo-Joo ma występy tematyczne. Na przykład w poprzednich sezonach był to program o nazwie Strojcasu(Machina Czasu), obecnie Super bohaterowie w świecie cyrku. Skąd pomysły na takie programy? Podoba ci się rola Thora? 

Nasz program musi ewoluować wraz z upływem czasu i pod hasłem CYRK NOWEGO CZASU chcemy wprowadzać nowe dyscypliny artystyczne i coachingowe nie tylko dla czeskiej publiczności. A czy podoba mi się rola Thora? Wiesz, lubię każdą rolę na arenie. Kiedy jestem na arenie, to tak zwany mój konik i moja pasja. 

7. Republika Czeska to kraj o długiej tradycji cyrkowej i wielkich artystów. Myślisz, że czeski cyrk jest jednym z najlepszych w Europie? 

Nie sądzę, aby czeski cyrk był najlepszy w Europie. Czeski cyrk jest bardzo dobry, ale na całym świecie są  inne bardzo dobre cyrki. 

8. Cyrk ze zwierzętami to najpiękniejszy cyrk. Ostatnio w kilku krajach dominuje temat zakazów dla zwierząt. Czy myślisz, że tradycyjny cyrk przetrwa? 

Mam nadzieję, że tradycyjny cyrk przetrwa. Ponieważ jak już użyłem słów klasyczny, cyrk był, jest i będzie. A w wielu krajach, w których zabronili pojawienia się zwierząt, znowu im pozwalają, więc mam nadzieję, że tradycja przetrwa. 

Pozdrawiam Dyrektor Jaromír Joo 

1.    Jak začalo vaše dobrodružství s cirkusem?

Náš cirkus byl založen v roce 1792 a já jsem se narodil rovněž u cirkusu v roce 1955.

2. Co se vám na vašem cirkusovém životě líbí nejvíce?

Co se mi v mém cirkusovém životě líbí nejvíce? Mám rád svou práci se zvířaty, s lidmi, a to, že jsme, abych tak řekl, poslední svobodní lidé na světě. Cirkus je totiž věčný.

3. Momentálně vystupujete s tygry. Jaké to je pracovat a žít s těmito krásnými a velkými zvířaty? Vystupoval jste v aréně i s jinými čísly?

Život s tygry je nepopsatelně úžasný. A co se týče ostatních čísel, vystupoval jsem na perských tyčích, jako žonglér, vrhač nožů, provazochodec a dělal jsem i spoustu jiných čísel. Správný artista totiž musí umět všechno.

4. Jak srovnáváte počátky Cirkusu Jo-Joo se současností?

Slovy klasika, cirkus je věčný, cirkus byl, je a bude. A na nás je, abychom vystupovali a dělali kvalitní program, který se vyvíjí a přizpůsobuje se současným trendům a tomu, co je právě v módě.

5. Ve vašem cirkuse vystupují mladí umělci a další generace rodiny Joo. Je nyní pro mladé umělce snazší rozvíjet svou kariéru? Je třeba mladé lidi povzbuzovat, aby pracovali v aréně?

Kdo se narodil u cirkusu, tak u cirkusu bude vždy i pokračovat. Jak se říká, kdo prochodil u cirkusu jedny boty, u cirkusu i zůstane. A povzbuzovat mladé lidi k něčemu? To nemá cenu, buď to mají v krvi, mají to rádi a budou to dělat nebo zkrátka ne. Na druhou stranu je ale zaplaťpánbůh spousta mladých lidí, kteří milují cirkus, kteří ho mají doopravdy rádi a přidávají se k nám a myslím, že se jim ten náš život velmi líbí. Za což jsem velmi rád.

6. Cirkus Jo-Joo má tematická vystoupení. V předešlých sezónách to byl například program nazvaný Stroj času, nyní Superhrdinové ve světě cirkusu. Odkud se vzaly nápady na takové přehlídky? Máte rád roli Thora?

Náš program se musí vyvíjet zároveň s tím, jak se vyvíjí doba a s heslem CIRKUS NOVÉ DOBY, chceme představovat nejen českému publiku nové artistické a trenérské disciplíny. A jestli mám rád roli Thora? Víte, já mám rád každou roli, když je v manéži. Jakmile jsem v manéži, to je takzvaně můj písek a moje vášeň.

7. Česká republika je zemí s dlouhou cirkusovou tradicí a velkými umělci. Myslíte si, že je český cirkus jedním z nejlepších v Evropě?

Zcela si nemyslím, že by byl český cirkus nejlepší v Evropě. Český cirkus je velmi dobrý, ale velmi dobré cirkusy jsou v celém světě.

8. Cirkus se zvířaty je nejkrásnější cirkus. V poslední době dominuje téma zákazu zvířat v několika zemích. Přežije podle vás tradiční cirkus?

Já doufám, že tradiční cirkus přežije. Protože jak jsem již použil slova klasika, cirkus byl, je a bude. A ve spoustě zemí, kde zakázali vystupování zvířat, je opět povolují, takže doufám, že přežijeme.

 Zdraví vás principál Jaromír Joo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz